Een workshop furoshiki? Je dacht zich voor een cursus Japans te hebben ingeschreven ?

Mis, het gaat hier om een minicursus onthaasten want hier leer je pakjes maken. En inpakken vergt naast fantasie veel tijd en geduld.

 

Docente van dienst is de Kortrijkse Lydie Valcke styliste/modiste & cadeautjesexpert. Ze geeft graag toelichting bij deze Oosterse vorm van inpakkunst. ‘Eeuwen geleden terug was het de gewoonte in Japan om diverse zaken zo te verpakken, in vierkante stoffen doeken, dat men ze gemakkelijk met zich mee kon dragen. . Die kimono werd na het stoombad (de furo) in een mat of doek (de shiki) gewikkeld en zo meegenomen. Later ontwikkelde dat gebruik zich naar meerdere toepassingen. Eetwaren bijvoorbeeld werden dan zo verpakt dat ze van elkaar gescheiden bleven, en ze toch konden meegedragen worden. Op de stoffen die daarvoor gebruikt werden, vaak zijde of katoen (soms bewerkt met batik techniek) of een mengeling van beide, werd soms ook het familielogo verweven.

 

De cursus zelf is echter makkelijk. Naast stof wordt er immers met verschillende soorten papier (kraftpapier, zijdepapier, washipapier = handgeschept Japans papier, golfkarton…) gewerkt, en bovendien is het de bedoeling dat jullie al na een paar uur een pakje kunnen maken met verschillende basistechnieken. Wel doet de cursus beroep op je persoonlijke creativiteit en inlevingsvermogen. De verpakking moet immers de inhoud reflecteren !!

 

“Furoshiki is expressie”…